Planet Napush(t)eni

Upada u oči
Napush(t)en - 18-5-2011 at 20:20

Vjesti koje upadaju u oči (u ovoj temi i u našim očima)


Napush(t)en - 18-5-2011 at 20:40

OVA SE BOME DOBRO NAJELA LJUDSKOG MESA:

http://i51.tinypic.com/fcr0pj.jpg


Ruski ribar Stanislav Čekunov nemalo se iznenadio kada je u subotu izvukao svoju udici iz jezera. Umjesto običajnog grgeča upecao je gigantsku piranju tešku čak 2,4 kilograma. Stručnjaci nisu mogli vjerovati svojim očima. Pirane koje inače žive u tom kraj Crnog mora narastu tek oko kilogram. Zbog toga vjeruju da je ova mrcina pobjegla iz zatočeništva, prenosi LIFE.ru.
- Čim sam vidio te oštre zube znao sam da je piranja. Imao sam ih kod kuće u akvariju, ali bile su male. Ova je ogromna - rekao je Stanislav, po zanimanju željezničar iz ruskog grada Bataiska nedaleko do Rostova. Svoj ulov ponosno je donio kući i pokazao ga supruzi.
- Bila sam šokirana. Suprug se našalio rekavši da ju pripremio i vidimo je li jestiva. Rekla sam: 'Nema šanse da jedem to čudovište' - rekla je Svetlana. Njezin suprug Stanislav poslao je fotografiju ribarskom institutu.
- Istraživanja pokazuju da je pirana doista gigant. Takav primjerak može se uzgojiti samo u zatočeništvu. Sudeći po težini vjerujemo da ju je netko imao kod kuće u akvariju te da ju je, kada je previše narasla, pustio u jezero - smatra stručnjak Juri Rekov. Dodao je da im još nije potpuno jasno kako je riba preživjela zimu u jezeru te da se radi o iznenađujućem fenomenu. Zadaća stručnjaka sada je utvrditi je li ovaj gigant bio jedinstven primjerak ili ih ima više.
- Ako su bile najmanje dvije moguće je da postoji potomstvo jer piranje mogu mijenjati spol. To bi bilo vrlo opasno za kupače - ustvrdio je Rekov i dodao kako će rezultati istraživanja biti poznati za nekoliko tjedana.
I u Dravi upecali piranje
Tihomir Everle (46) iz Petrijevaca prošle godine u srpnju na 34. kilometru toka Drave upecao je na kukuruzni mamac za šarane 27 centimetara dugu piranju. Darko Moštak (48) iz Višnjevca je piranju dugu 22 centimetra i tešku 180 grama upecao na mamac crne gliste sedam dana kasnije na 1376. kilometru plovnog puta Dunava.
Anđelko Opačak, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i šef Katedre za ribarstvo, smatra da prošlogodišnji "pojedinačni slučajevi ipak nisu potvrdili ihtiološko pravilo pojave nove populacije u Dravi i Dunavu".
- Piranje su strane za ovo podneblje. One se mogu prilagoditi temperaturi vode na neko razdoblje, ali ne i toliko da se mogu mrijestiti. Njima je bliska temperatura vode između 28 i 32 stupnja - kaže profesor Opačak dodajući da su piranje u Dravi i Dunavu najvjerojatnije bile posljedica nečijeg nemara i namjernog ispuštanja iz kućnih akvarija u rijeke.
- Tih nekoliko jedinki razvidno nije ugrozilo predacijski pritisak naših rijeka u kojemu su na vrhu još uvijek štuka, som i smuđ. Oni su hrvatski riječni policajci - zaključuje profesor Opačak.

Žena se šokirala što će morat veću tavu da pripremi :)


eye4eye - 18-5-2011 at 22:22

¨http://www.kodzlaje.com/forum/viewthread.php?tid=443

:dzoja: