Planet Napush(t)eni Last active: Never
Not logged in [Login ]
Go To Bottom

Printable Version | Subscribe | Add to Favourites  
 Pages:  1  2
Author: Subject: Tipicno jelo vase zemlje ili kraja
eye4eye
otrov za zene
***************

Avatar

Avatar


Posts: 32767
Registered: 15-11-2005
Location: treci kamen od sunca
Member Is Offline

Mood: :vraglola:

wink.gif posted on 23-11-2005 at 11:33 Reply With Quote
Tipicno jelo vase zemlje ili kraja



napisite nam recept nacionalnog jela zemlje u kojoj zivite, ili karakteristicno jelo kraja.
i to zelimo okusiti.




http://www.kodzlaje.com/images/webmaster/eyes%20dole.gif
View User's Profile E-Mail User Visit User's Homepage View All Posts By User U2U Member
eye4eye
otrov za zene
***************

Avatar

Avatar


Posts: 32767
Registered: 15-11-2005
Location: treci kamen od sunca
Member Is Offline

Mood: :vraglola:

[*] posted on 23-11-2005 at 11:56 Reply With Quote


evo krenucemo od slavonije i kutjevackog kraja u kome trnutno obitavam. dakle...

Kutjevački srneći medaljoni (glavno jelo),
Specijalitet slavonske kuhinje

Sastojci:
Za 4 osobe:
80 dg srneće pisanice
5 dg brašna
1 žlica brašna
1 žlica estragona
1 dl crnog vina
1 dl kiselog vrhnja
3 dl temeljca
1/2 vezice peršina
10 dg grožđa
1 dl bijelog vina
1 limun
1 žlica cimeta
sol, papar, ulje

Opis:
Srneće meso oblikovati u medaljone, posoliti, popapriti, premazati estragonom i uvaljati u brašno. Popržiti meso s obje strane na zagrijanom ulju, te pirjati tridesetak minuta dolijevajući povremeno juhu temeljac i crno vino. Grožđe prokuhati u bijelom vinu kojem se dodaju kriške limuna i cimet. Srneće medaljone posložiti na kriške prženog kruha i posuti grožđem. U umak u kojem se pirjala srnetina umiješati vrhnje i sjeckani peršin. Umak poslužiti uz medaljone u zasebnoj zdjeli.

uz ovo jelo obavezno ide kutjevacki crni pinot




http://www.kodzlaje.com/images/webmaster/eyes%20dole.gif
View User's Profile E-Mail User Visit User's Homepage View All Posts By User U2U Member
smonny
cvrcnuta
***************

Avatar

Avatar


Posts: 16501
Registered: 17-11-2005
Location: cardak
Member Is Offline

Mood: izvidjacko :trazi:

[*] posted on 24-11-2005 at 22:17 Reply With Quote


u svici je za mene tipican fondue (fondi) sa sirom...
bas sad mu je vrijeme...
za to je potrebno imat onu keramicku zdjelicu...
i onda jos:
500 gr.greyerzer sira
250 gr. emmentallera
375ml. bijelog vina
2 kasicice gustina
125 ml.rakije od visnje (kirschwasser)
1 cesanj cesnajaka..ili vise po ukusu...
moze i malo bibera...
i onda:
sir treba izrendati ili isitniti da bi se lakse otopio. uzeti cesnjak ,raspoloviti i njime premazati unutrasnjost posude gdje ce se sir topiti. vino se nalije u posudu i treba da prokuha. kad je prokuhalo dodavati sir usitnjen recimo jednu punu saku, stalno mijesati da se sir rastopi i kad se rastopio onda dodati drugu saku sira i sve tako dok se sir ne potrosi. vrlo je vazno da se non-stop mijesa sa "drvenom mjesalicom" (nemrem se sjetit kako se vabi:cool: ) da se sir ne bi zalijepio. zatim se doda u toku topljenja sira malo rakije od visnje(kirschwasser). kad je sve to lijepo istopljeno bez grudvica, posuda za fondue se prenese na "postolje" gde se prethodno zapali plamenik. sa svih strana ili jos jednostavnije je da svako ispred sebe ima plitki tanjir sa kockama kruha.
kruh se nabode na one dugacke vilice...i vrlo je vazno da se fondi uvijek mjesa...najbolje da se prave osmice mjesanjem...
inace ako se ne mjesa...fondi moze zagorit ;)
uz ovo se pije neko suvo belo vino ili punc...ili caj
osobama koje imaju problema sa zelducem nikako ne odgovara topli sir sa hladnim picem.
za jednu veceru je dovoljno 600-700 gr. sira (za oko 4 osobe):bigsmile:




http://www.kodzlaje.com/images/razno/rslike/proudtobebosnian.gif
View User's Profile View All Posts By User U2U Member
smonny
cvrcnuta
***************

Avatar

Avatar


Posts: 16501
Registered: 17-11-2005
Location: cardak
Member Is Offline

Mood: izvidjacko :trazi:

[*] posted on 5-12-2005 at 12:34 Reply With Quote


knobli brot-kruh sa bijelim lukom

potrebno je:

kruh-najbolje francuski
maslac
par cesnjeva bijelog luka
sol, po zelji persun i ostali zacini

priprema:

bijeli luk istisnuti kroz presu i izmjesati sa maslacom i ostalim zacinima...
francuski kruh presjeci po duzini i premazati smjesom zatim isjeci sve na komade dugacke otprilike 10-20 cm, po zelji..
staviti u rernu i peci 10ak minuta na oko 180° C...mmmmm.....
inace dobar prilog uz fondue chinoise ciji recept slijedi kasnije ;)




http://www.kodzlaje.com/images/razno/rslike/proudtobebosnian.gif
View User's Profile View All Posts By User U2U Member
NELA
Rodica 1
************

Avatar

Avatar


Posts: 4158
Registered: 20-11-2005
Location: gottlieb daimler stadion
Member Is Offline

Mood: superrrrr

[*] posted on 5-12-2005 at 14:00 Reply With Quote


Quote:
Originalno postavio/la smonny
knobli brot-kruh sa bijelim lukom

potrebno je:

kruh-najbolje francuski
maslac
par cesnjeva bijelog luka
sol, po zelji persun i ostali zacini

priprema:

bijeli luk istisnuti kroz presu i izmjesati sa maslacom i ostalim zacinima...
francuski kruh presjeci po duzini i premazati smjesom zatim isjeci sve na komade dugacke otprilike 10-20 cm, po zelji..
staviti u rernu i peci 10ak minuta na oko 180° C...mmmmm.....
inace dobar prilog uz fondue chinoise ciji recept slijedi kasnije ;)
smonny,ja malo po tom kruhu stavim malo italienische kräuter i bude super,probaj ...kako se kaze kräuter na nasem:puzzled:
View User's Profile View All Posts By User U2U Member
smonny
cvrcnuta
***************

Avatar

Avatar


Posts: 16501
Registered: 17-11-2005
Location: cardak
Member Is Offline

Mood: izvidjacko :trazi:

[*] posted on 5-12-2005 at 14:05 Reply With Quote


Quote:
smonny,ja malo po tom kruhu stavim malo italienische kräuter i bude super,probaj ...kako se kaze kräuter na nasem:puzzled:

pa to su trave, zacini: persun, bosiok, origano.... sve je stavar ukusa...i ja volim sa tim biljcicama...ali tipicno ovdje je samo sa bijelim lukom....




http://www.kodzlaje.com/images/razno/rslike/proudtobebosnian.gif
View User's Profile View All Posts By User U2U Member
NELA
Rodica 1
************

Avatar

Avatar


Posts: 4158
Registered: 20-11-2005
Location: gottlieb daimler stadion
Member Is Offline

Mood: superrrrr

[*] posted on 5-12-2005 at 14:06 Reply With Quote


Quote:
Originalno postavio/la smonny
Quote:
smonny,ja malo po tom kruhu stavim malo italienische kräuter i bude super,probaj ...kako se kaze kräuter na nasem:puzzled:

pa to su trave, zacini: persun, bosiok, origano.... sve je stavar ukusa...i ja volim sa tim biljcicama...ali tipicno ovdje je samo sa bijelim lukom....
tipicno je za mene da naslov nisam procitala kako treba TIPICNO...sory
View User's Profile View All Posts By User U2U Member
smonny
cvrcnuta
***************

Avatar

Avatar


Posts: 16501
Registered: 17-11-2005
Location: cardak
Member Is Offline

Mood: izvidjacko :trazi:

[*] posted on 30-1-2006 at 15:05 Reply With Quote


ok posto je rijec o peksimetima...
to je vrsta bos. pogace:

Peksimeti ili pituljice

POTREBNO:

1/4 kg brasna
5 dag maslaca
1 dl mlijeka
2 jaja
2 dl otopljene masti
sol
ulje za przenje

NACIN PRIPREME:

Zamijesimo tvrdo tijesto od brasna, maslaca, jaja, mlijeka i soli. Dobro izradimo, podijelimo u 5-6 jednaki dijelova i ostavimo da odstoji petnaestak minuta. Tad svaki dio razvaljamo sto tanje, premazemo maslacem i slozimo jedan na drugi. Opet razvaljajte da dobijete tijesto debljine noza, izrezemo na kvadrate i przimo na vrućem ulju.
Odmah posluzite sa sirom.




http://www.kodzlaje.com/images/razno/rslike/proudtobebosnian.gif
View User's Profile View All Posts By User U2U Member
misko
Apocalipso
************

Avatar

Avatar


Posts: 4678
Registered: 20-11-2005
Member Is Offline

Mood: sretno :heheda:

[*] posted on 30-1-2006 at 23:39 Reply With Quote


kljukusa je zakon od moje fakete
View User's Profile View All Posts By User U2U Member
Alisa
iz dalekog kraja
************

Avatar

Avatar


Posts: 7775
Registered: 13-12-2005
Member Is Offline

Mood: :singing:

[*] posted on 30-1-2006 at 23:40 Reply With Quote


daj recept
View User's Profile View All Posts By User U2U Member
eye4eye
otrov za zene
***************

Avatar

Avatar


Posts: 32767
Registered: 15-11-2005
Location: treci kamen od sunca
Member Is Offline

Mood: :vraglola:

[*] posted on 1-3-2006 at 14:35 Reply With Quote
Puzevi na seljacki nacin (glavno jelo)



Specijalitet slavonske kuhinje


Sastojci:
(za 4 osobe):
40 komada vinogradarskih puzeva
1 dl ulja od soje
500 g ljutike
5 tankih odrezaka mesnate slanine
6 jaja
sol i papar po zelji


Opis:
Puzeve stavimo u hladnu posoljenu vodu i kuhamo oko 90 minuta, uklanjajuci pjenu s vrha kad god se pojavi. Potom ih procijedimo, cackalicom izvucemo iz kucica i ocistimo. Meso puzeva poprzimo na sojinom ulju. Kad dobiju boju, dodamo ociscenu ljutiku. Pirjamo 30 minuta, dok ljutika ne omeksa i visak tekucine ne ispari. Dodamo narezanu slaninu i razmucena jaja. Posolimo, popaprimo i mijesamo na laganoj vatri dok se jaja ne stisnu. Posluzimo toplo.

eye4eye has attached this image:
puzevi_seljacki.jpg - 6.89kb




http://www.kodzlaje.com/images/webmaster/eyes%20dole.gif
View User's Profile E-Mail User Visit User's Homepage View All Posts By User U2U Member
eye4eye
otrov za zene
***************

Avatar

Avatar


Posts: 32767
Registered: 15-11-2005
Location: treci kamen od sunca
Member Is Offline

Mood: :vraglola:

[*] posted on 9-3-2006 at 12:43 Reply With Quote
Saran na slavonski (glavno jelo)



Specijalitet slavonske kuhinje


Sastojci:
za 4 osobe:
1 kg ociscenog sarana
0,30 l ulja
30 g luka
100 g rajcice iz konzerve
1 kg krumpira
persin i limun po potrebi


Opis:
Sarana izrezati na potkove, posoliti, povegetiti i uvaljati ga u brasno. Prziti sa obje strane. Umak za sarana napraviti od rajcice i sitno narezanog luka, te ga zaciniti solju, paprom i vegetom.
Kad je riba przena slozimo je na tanjur i prelijemo umakom. Kao prilog serviramo kuhani krumpir narezan na ploske i dekoriran persinom i limunom.

http://www.coolinarika.com/img/recipe/185947_1.jpg




http://www.kodzlaje.com/images/webmaster/eyes%20dole.gif
View User's Profile E-Mail User Visit User's Homepage View All Posts By User U2U Member
eye4eye
otrov za zene
***************

Avatar

Avatar


Posts: 32767
Registered: 15-11-2005
Location: treci kamen od sunca
Member Is Offline

Mood: :vraglola:

[*] posted on 20-1-2007 at 10:57 Reply With Quote
Bureci



http://24sata.hr/repository/images/_variations/e/0/e069d20ff8c41030e55bdd9ca0b60324_medium_tall.jpg
Burek je vrsta jela od razvucena tijesta i mesa preprzenog s lukom. Iako se u nasim krajevima uvrijezilo da burekom nazivamo i slicna jela od tijesta koja se pune sirom, nekim povrcem ili vocem, u Bosni i Hercegovini ona se nazivaju pitama (sirnica, zeljanica, krumpirusa i dr.). Pretpostavlja se da rijec “burek” dolazi od turskoga glagola “bur”, sto znaci savijati. Burek se iz Turske prosirio citavim nekadasnjim Otomanskim carstvom pa se tako udomacio i u Bosni i Hercegovini, no postao je popularno te omiljeno brzo jelo i u Hrvatskoj, bas kao i cevapi. Prvi burek u Zagrebu prodavao se u poznatoj albanskoj pekarnici u blizini Glavnoga zeljeznickoga kolodvora nakon Drugoga svjetskog rata. Burek i razne vrste pita tradicionalna su jela i u Srbiji, na Kosovu, u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Sloveniji, Grckoj, Izraelu, Armeniji i Tunisu. Burek je danas omiljeno brzo jelo koje se najcesce jede uz jogurt.
Domacice su se nekad cijenile po umijecu izrade i razvlacenju tijesta, no danas kupuju i gotove kore, koje se, prema ukusu, mogu napuniti sirom, mljevenim mesom, spinatom ili cak jabukama i visnjama.

Bosanski burek
Sastojci: tijesto za savijace, 60 dag socnoga ovcjeg mesa od buta (moze i mijesano govedje i ovcje meso, samo govedje ili junece s govedjim ili neko drugo meso prema vlastitu ukusu), 4 glavice crvenog luka, 20 dag maslaca, sol, papar, ulja prema potrebi
Priprema: u tavici preprzite luk, posolite, ohladite, dodajte meso, sol i papar te dobro izmijesajte. Pleh nauljite i prekrijte korom, koju ste premazali maslacem, pa preko toga slozite drugu koru. Stavite nadjev, pa koru tijesta i tako redom. Svaku koru poprskajte rastopljenim maslacem. Na kraju se dvije zavrsne kore poprskaju uljem i stavi se peci.

Janjeci burek
Sastojci: 500 g brasna, salica vode, 2 zlicice soli, salica maslinova ulja, 500 g mljevene junetine, 2 velika luka, 2 velike rajcice, pola vezice persina, sol i papar
Priprema: isjeckajte luk, persin i rajcicu. Pomijesajte s mesom, posolite i popaprite. U prosijano brasno dodajte sol i vode kako biste dobili mekano tijesto. Pokrijte i ostavite 20-ak minuta. Uzimajte komade tijesta velicine oraha i izvaljajte u vrlo tanke krugove. Na polovicu kruga stavite nadjev i prekrijte drugom polovicom. Stisnite rubove. Przite u dobro zagrijanu maslinovu ulju sa svake strane oko 2 minute. Posluzite toplo uz jogurt.

Bosanska sirnica
Sastojci: tijesto za savijacu, 20 dag mekoga svjezega kravljeg sira, 60 dag sira, 6 jaja, 2 dl kiselog vrhnja, ulja prema potrebi
Priprema: nadjev napravite tako da pomijesate jaja s obje vrste sira. Razvucite kore tijesta i po njima rasporedite nadjev. Poprskajte sve uljem i zatim zavijte kore i poslozite ih u pleh koji ste prethodno nauljili. Pecite u pecnici oko pola sata. Na kraju prelijte sve kiselim mlijekom i ostavite da malo odstoji prije nego posluzite.

Pita zeljanica
Sastojci: 60 dag tankog tijesta, 60 dag mekoga kravljeg sira, 15 dag vrhnja, 60 dag spinata, 2 dl ulja, 2 dl mlijeka, 2 dl kiselog mlijeka, 1 dl mineralne vode, 5 jaja, sol
Priprema: razmutite jaja, dodajte sir, vrhnje, mlijeko, kiselo mlijeko te prokuhan, ocijedjen te nasjeckan spinat, mineralnu vodu i sol. Sve promijesajte. Namazite lim uljem i oblozite listom tijesta tako da viri iz lima. Poskropite uljem i slozite jos jedan list te tanko premazite nadjevom. Nastavite slagati dok ne potrosite sav nadjev. Preklopite rubove tijesta, poskropite uljem, stavite jos 2-3 lista tijesta, nauljite i stavite peci na 200-220 u00B0C oko sat vremena. Pecenu pitu narezite na kocke.

Pita krumpirusa
Sastojci: 2 kg krumpira, manja glavica crvenog luka, kore za savijacu (12 listova), sol, ulje, papar
Priprema: ogulite krumpir i nasjeckajte ga na sitne kocke ili ga naribajte. Crveni luk se takodjer sitno nasjecka ili samelje i pomijesa s usitnjenim krumpirom. Prema zelji, dodajte sol, papar i ulje. Na svaki list tijesta stavite nadjev, zarolajte tijesto i stavite ga u pleh koji ste nauljili. Kad slozite sve kore, poskropite uljem i pecite dok ne porumene.




http://www.kodzlaje.com/images/webmaster/eyes%20dole.gif
View User's Profile E-Mail User Visit User's Homepage View All Posts By User U2U Member
Pink
Rodica od rodice
**************

Avatar

Avatar


Posts: 6907
Registered: 20-11-2005
Member Is Offline

Mood: uh uh

[*] posted on 27-9-2007 at 18:14 Reply With Quote


Recept za hobotnicu - pravo dobar!!!


Za ljubitelje morske hrane...

Hobotnica na bosanski.

Sastojci:

1 malo janje ( do 13 - 14 kg )

1 veca hobotnica ( cca 2 kg )

krompir ( 1 - 2 kg )

Priprema:
Dok se janje vrti na raznju, hobotnica se kuha sa krompirima u puno vode i
posoljeno.
Kad je hobotnica gotova, a janje ispeceno, izvade se krompiri, voda prolije,
a hobotnica isjecka na sitne komade i baci mackama.
Janje servirati na toplim tanjurima sa salatom po zelji.... I ako je moguce
posluziti hladnu kiselu vodu.

Prijatno!
View User's Profile View All Posts By User U2U Member
Stuka
sleep now in the fire
***************

Avatar

Avatar


Posts: 7842
Registered: 1-10-2006
Location: Mile High City
Member Is Offline

Mood: Budan, a volio bih spavat :zjev:

[*] posted on 27-9-2007 at 18:32 Reply With Quote


:haha::haha::haha::haha::haha::haha::haha::haha::haha:
aaaaaaaaaaajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj!




"It's not about the size of the dog in the fight, it's about the size of the fight in the dog."
View User's Profile View All Posts By User U2U Member
elmi
Rodica 3 i 1/2
************

Avatar

Avatar


Posts: 8639
Registered: 24-11-2005
Member Is Offline

Mood: No Mood

[*] posted on 27-9-2007 at 18:59 Reply With Quote


:valjase::valjase::haha:
stomak me zaboli:ludo:
View User's Profile View All Posts By User U2U Member
Pink
Rodica od rodice
**************

Avatar

Avatar


Posts: 6907
Registered: 20-11-2005
Member Is Offline

Mood: uh uh

[*] posted on 27-9-2007 at 18:59 Reply With Quote


:tik:
View User's Profile View All Posts By User U2U Member
eye4eye
otrov za zene
***************

Avatar

Avatar


Posts: 32767
Registered: 15-11-2005
Location: treci kamen od sunca
Member Is Offline

Mood: :vraglola:

[*] posted on 27-9-2007 at 20:56 Reply With Quote


:lol:



http://www.kodzlaje.com/images/webmaster/eyes%20dole.gif
View User's Profile E-Mail User Visit User's Homepage View All Posts By User U2U Member
eye4eye
otrov za zene
***************

Avatar

Avatar


Posts: 32767
Registered: 15-11-2005
Location: treci kamen od sunca
Member Is Offline

Mood: :vraglola:

duh.gif posted on 11-10-2007 at 20:42 Reply With Quote
Jela iz 'Sotonine kuharice'



Putujuci svijetom, naici cemo na hranu za koju nismo ni mislili da postoji, a od same pomisli da je netko konzumira, istovremeno uzivajuci u njoj, okrece nam se zeludac.

Pet sljedecih jela kao da je izaslo iz 'Sotonine kuharice'!


http://image.dnevnik.hr/media/images///gallery/Oct2007//75912.jpg
1. Escamoles iz Meksika
To su jaja velikog crnog mrava (liometopum) koja se najcesce jedu u tacosima s umakom od avokada. Escamoles imaju okus po maslacu i oraskasti su.


http://image.dnevnik.hr/media/images///gallery/Oct2007//75913.jpg
2. Casu Marzu iz Italije
Sir od ovcjeg mlijeka koji je namjerno ispunjeno sirnim musicama cije prozirne licinke skakucu uokolo. 'To je jedino jelo za koje vam je potrebna zastita za oci, a ilegalan je na jedinom mjestu gdje ga ljudi zele jesti – Sardiniji' , rekao je Tim Cameron novinar koji ocjenjuje jela.


http://image.dnevnik.hr/media/images///gallery/Oct2007//75914.jpg
3. Lutefisk iz Norveske
Tradicionlno norvesko jelo od bakalara koje se nekoliko dana natapa u luznatoj otopini, dok njegovo meso ne postane tako jako da moze rastopiti pribor za jelo poput kiseline.


http://image.dnevnik.hr/media/images///gallery/Oct2007//75915.jpg
4. Vino s mladuncima miseva iz Koreje
Vino od mladunaca miseva je tradicionalno kinesko i korejsko 'zdravstveno pice' koje ima okus po benzinu. Mali misevi uzimaju se iz okota i stavljaju se u boce s rizinim vinom, gdje ih ostavljaju da fermenitiraju


http://image.dnevnik.hr/media/images///gallery/Oct2007//75916.jpg
5. Pacha iz Iraka
Kuhana ovcja glava - Pacha, je jedno od najneobicnijih jela koje se mogu pronaci na stolovima Iracana.


http://image.dnevnik.hr/media/images///gallery/Oct2007//75917.jpg
6. Balut iz Filipina
Jaja od patke koja se inkubiraju dok fetus ne postane pernat i kljunast a nakon toga ih se kuha zive. Kosti jajima daju jedinstven hrskavi okus. Balut vole jesti i u Kambodzi.




http://www.kodzlaje.com/images/webmaster/eyes%20dole.gif
View User's Profile E-Mail User Visit User's Homepage View All Posts By User U2U Member
Alisa
iz dalekog kraja
************

Avatar

Avatar


Posts: 7775
Registered: 13-12-2005
Member Is Offline

Mood: :singing:

[*] posted on 15-12-2007 at 01:11 Reply With Quote


....e pa ovo je bas jedno veliko FFFFUJJJJJ,MUKA MI........BAH
View User's Profile View All Posts By User U2U Member
 Pages:  1  2


Go To Top


Powered by XMB
Developed By Aventure Media & The XMB Group © 2002-2005